NRCC statement regarding changes in the new governing program

Fri | 30.06.2017

Other

The Netherlands is for many years the largest foreign investor in Romania and, since 2006, NRCC is successfuly representing the interests of the Dutch-Romanian business community.

We do that by creating business opportunities within our active community of members, having a close contact with Embassy of The Netherlands in Romania, but also via our active membership in the Coalition for Romania's Development (CDR), a private initiative that brings together the most representative business sector organizations in Romania, with the aim of building a coherent and substantial institutional dialogue, particularly with the Romanian Government.

This week, the Romanian authorities announced a series of changes in the new governing program, which, according to CDR, will have profound economic effects and will cause structural changes in the Romanian economy. As a response, the Coalition issued a statement (complete message below) expressing their concern and launched an invitation for dialog and open consultation.

As an active member of the Coalition, with representatives designated in all committees, NRCC resonates with CDR and supports its initiative.Noile propuneri de modificare a programului de guvernare


București, 29 iunie 2017

CDR a luat cunoștință cu surprindere despre recentele propuneri de modificare a programului de guvernare. Măsurile propuse au un impact major asupra economiei românești și nu pot fi luate fără consultare publică și analiză de impact al aplicării lor.

Faptul că, în procesul de comunicare (a se vedea, spre exemplu, "desființarea pilonului II de pensii"), decidenții responsabili se contrazic asupra oportunității lor are drept consecință creșterea neîncrederii asupra modului cum au fost fundamentate aceste măsuri.

Mediul de afaceri anticipează ca astfel de modificări au efecte economice profunde și vor provoca transformări de structură în economia românească, prin inhibarea unor tipuri de activități care astăzi susțin creșterea economică a României.

Având în vedere stadiul dezvoltării întreprinderilor românești, propunerile de modificare a sistemului de impozitare sunt de natură a afecta investiții de amploare și de a compromite ciclul pozitiv de creștere în care se afla economia românească.

Este cunoscută și validată importanța predictibilității și a transparenței în actul de guvernare, pentru buna funcționare a economiei, și ca forme de respect față de cei care desfășoară activități generatoare de locuri de muncă, plătesc taxe și impozite și contribuie la bunăstarea generală.

CDR apreciază că lansarea unor astfel de propuneri slăbește încrederea în clasa politică și în executiv, crește semnificativ nivelul de risc, concretizând-se în diminuarea drastică a volumului investițiilor private, românești și străine, cu deteriorarea corespunzătoare a indicatorilor de dezvoltare economică și socială, materializându-se, în ultimă instanță, în nivelul de trai al cetățenilor acestei țări. Suntem convinși că membrii Guvernului și ai Parlamentului României nu își doresc acest lucru!

Față de cele de mai sus, CDR consideră necesar ca Guvernul României să-și precizeze ferm și cu celeritate poziția cu privire la informațiile apărute recent în spațiul public în legătură cu modificarea programului de guvernare, așa cum a fost el prezentat în campanie și votat în Parlament.

În spiritul bunei cooperări, CDR își exprimă disponibilitatea la dialog imediat, pentru a oferi asistență în vederea clarificării și dimensionării impactului acestor propuneri.

  • Despre Coaliția pentru Dezvoltarea României

Coaliția este o inițiativă privată, apolitică, construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a  membrilor săi. Membrii Coaliției contribuie voluntar cu resursele și expertiza necesară formulării unor opinii comune cu privire la politici publice cu impact asupra mediului de afaceri. Coaliția reunește în total 45 de organizații sau membrii asociați.

  • Scopul Coaliției

Scopul Coaliției este de a oferi o bază coerentă pentru consultare cu Guvernul și alte instituții publice pe teme care au

impact asupra climatului economic și de afaceri din România.

  • Coordonarea Coaliției

Coordonarea Coaliției este asigurată de un Consiliu Director format din Președinții și Vicepreședinții Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camerei de Comerț Americane în România, (AmCham), Camerei de Comerț Franceze în România (CCIFER), Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK), Consiliul Investitorilor Străini (FIC) și Romanian Business Leaders (RBL).

We also recommend

An interview with Sebastiaa...

01.02.2016

An interview with Philip Aa...

01.09.2016

An interview with Ilinca Pa...

01.09.2016

2018

2017

2016